Greenwashing: hier moet je op letten | Fashionchick

2022-09-25 02:57:12 By : Ms. Gao Aria

Je hebt vast wel eens gehoord van greenwashing. Greenwashing geeft helaas alle inspanningen op het gebied van duurzaamheid, diervriendelijkheid en milieubescherming een slechte naam. En dat is een kwalijke zaak. Hoe kun je greenwashing eigenlijk herkennen bij beautymerken? 

Greenwashing is per definitie bedoeld om je op het verkeerde been te zetten als het gaat om de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Merken die greenwashing toepassen roepen dat ze begaan zijn met het milieu, dieren en de plastic soep in de oceanen, maar doen er in werkelijkheid weinig tot niets aan om dat te veranderen.

Het is dus een marketingtruc en verkooptactiek om je te laten geloven dat een merk geïnvesteerd heeft in milieuvriendelijke, ethisch verantwoorde praktijken terwijl de realiteit precies het tegenovergestelde is. Je denkt dat je beautyproducten koopt die aansluiten bij je eigen 'groene' normen en waarden, terwijl dat niet het geval blijkt te zijn. Hoe je dit kunt vermijden? Met deze 3 tips bijvoorbeeld.

Kijk of het merk of product een keurmerk draagt van een organisatie als B Corporation, Ecocert, COSMOS of Fair Trade. Dit zijn keurmerken waarbij (beauty)producten aan een lange lijst van voorwaarden moeten voldoen om het keurmerk te mogen dragen. Dat zorgt ervoor dat jij als consument met een gerust hart het product kunt aanschaffen, zonder in de val van greenwashing te trappen. Deze producten bijvoorbeeld dragen zo'n keurmerk:

Self Tan Self Tan Lotion

Orange Blossom Aromatic Care (15ml)

The Face Anti-Age Rejuvenating Self-Tan Drops 30ml - Medium/Dark

Klinkt ingewikkeld, maar is zeker de moeite waard. Zoek bijvoorbeeld naar authenticiteit of vraag de verkoper wat hij of zij weet van de achtergrond van een merk. Als dat een vaag verhaal is, is het al snel duidelijk dat het merk het niet zo serieus neemt met het milieu en duurzaamheid. Deze beauties met biologisch geteelde ingrediënten doen dat zeker wel:

Het ligt nogal voor de hand, maar het is wel belangrijk, want soms heb je het gewoon niet door of sta je er niet bij stil. Een voorbeeld: een beautymerk dat stelt dat ze lokaal produceren en zo hun voetafdruk op transportgebied verkleinen. Maar hee, blijkt er volgens de aanbeveling 'zeewater van Fiji' of 'een exclusief ingrediënt van Madagaskar' verwerkt te zijn? Dit is een gevalletje greenwashing. Deze merken pakken het gelukkig eerlijk en transparant aan:

Tri-Active Resilience ProBiome Eye Cream

Quinoa and Calendula Shower Gel 200ml

Light and Soft Shampoo Bar 80g

Moisturizing en hydratatie: wat doet het voor je huid?

De opbouw van een parfum: de geurpiramide

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees ook De perfecte wenkbrauwen in 3 simpele stappen Beauty Lees ook Zonnebrand rond je ogen, werkt dat? Beauty Lees ook Deze Pasen ga je in bad met heerlijke snoepjes Beauty Lees ook Intensieve haarbehandelingen voor thuis Beauty Altijd up to date? Ontvang regelmatig stijladvies, tips en heel veel mode inspiratie Je bent er bijna... er is een mail gestuurd met een linkje. Als je daarop klikt ontvang je wekelijks onze Fashionchick updates. Er gaat iets mis. Probeer het later nog een keer.

De perfecte wenkbrauwen in 3 simpele stappen

Zonnebrand rond je ogen, werkt dat?

Deze Pasen ga je in bad met heerlijke snoepjes

Ontvang regelmatig stijladvies, tips en heel veel mode inspiratie

Je bent er bijna... er is een mail gestuurd met een linkje. Als je daarop klikt ontvang je wekelijks onze Fashionchick updates.

Er gaat iets mis. Probeer het later nog een keer.

Fashionchick verandert de manier waarop wij mode shoppen. Zoek, vind, vergelijk en koop items van honderden webshops op één plek.